Filmspanarna: Cat Ballou (1965 USA)

MPW-14381Månadens tema bland filmspanarna är den lite bortglömda genren western. Det är lite synd att denna genre hamnat lite i bakgrunden då den oftast har en ganska hög lägsta nivå. Vad detta beror på (lägsta nivån och lite bortglömd) kan man säkert orda om men det får bli en annan gång.

Jane Fonda spelar huvudpersonen Cat som återvänder till föräldrahemmet efter sin utbildning till lärarinna. Hemkomsten blir lite av en chock då hon märker att ranchen/bondgården förfallit under hennes frånvaro. Hennes far går på knäna då hans verksamhet saboteras då någon som vill driva honom från hus och hem för att komma över hans vattenrättigheter som behövs till stadens växande industri. Vem denne någon kan vara är höjt i dunkel men att personen i fråga har köpt stadens sheriff står snart klart för Cat. När den okände revolvermannen Tim Strawn gör entré och hotar familjen Ballou ser Cat sig nödgad att svara med samma mynt. Hon hyr den kände revolvermannen Kid Sheleen. Hon har läst om hans äventyr men blir varse om att verklighet och fiktion inte alltid går hand i hand.

Det här är vad jag kallar för en riktig hejsan svejsan film (det var ett tag sedan sist). Den är gjord med ett mycket gott humör och trots att en och annan i ensemblen stryker med under resans gång verkar de flesta ha det ganska trevligt. Det finns många roliga scener och skådisarna håller hög klass. Jane Fonda är oerhört charmig som Cat och Michael Callan är underhållande som den småklurige Clay Boone men det är Lee Marvin och hans häst som stjäl hela showen. Marvin har två roller i filmen dels Tim Strawn men det är när han gestaltar den gravt alkoholiserade revolvermannen Kid Sheleen som han verkligen glänser. Iofs är det en tragisk roll han fått sig tilldelad då Marvin stundtals hade svåra problem med spriten under sitt liv. Beklagligt nog är det kanske därför han är så övertygande som Kid Sheleen. En extra bonus i filmen är att Nat King Cole och Stubby Kaye medverkar och står för filmens musik med hjälp av små melodier tar de och länkar samman scener och för handlingen framåt.

Cat Ballou är ingen stor film, den har sina skavanker men de överskuggats av att det är en trevlig och mysig film som dock har en del allvarsamma undertoner. Under historiens gång påminns huvudpersonerna om att de hör till det förgångna då det gamla vilda västern allt mer trängs undan av den moderna tiden.

Regi:  Elliot Silverstein

Betyg: 7/10

Jag kommer nu att ta en paus i bloggandet för att ta lite vårsemester från den virtuella världen men kommer tillbaka så småningom då med bla dödliga spaanläggningar, porrstjärnor, tragiska levnadsöden, Bingo Rimér,  lönnmördare och annat smått och gott.

filmspanarna-bred

Andra filmspanare har också skrivit om Western ta och kolla in:

Absurd cinema

The Nerd bird

Filmmedia

FLMR

Jojjenito

Movies noir

Rörliga bilder och tryckta ord

Fiffis filmtajm

Fripp

Annons

17 tankar på “Filmspanarna: Cat Ballou (1965 USA)

 1. Det låter nästan som om Unforgiven skulle kunna ses om en slags remake på den här? En välbekant titel om inte annat.

  Ha en bra semester och varmt välkommen tillbaka! Tar du paus från kommentarsfälten också?

  • Unforgiven remake 🙂 jo men det är nog att ta i om man åtminstone ser till känsla.
   Får se om jag tar kommentatorspaus också – det kan börja klia i fingrarna kanske.

 2. Länge känt till denna, men inte sett. Borde ta tag i det, så tack för påminnelsen! Väntar med att läsa om den tills dess, sorry.

  Ha en skön bloggsemester!

 3. Har inte sett och kommer troligtvis inte att göra, eftersom jag inte ens lockas in av kvinnliga huvudroller i genren… Men vad är grejen med vissa av westerns (kanske tidstypiska) filmaffischer? Inspirerade av tecknade serier?

 4. Jag är visserligen lite ny på att kommentera på den här bloggen men får jag bara ställa dig en fråga? Vad var tanken med att ranka alla filmer från ett år som har passerat för längesedan? Och varför är inte The Incredibles med?

  • Välkommen hit och klart att du får ställa frågor
   Ja det finns flera skäl:
   Ett skäl är att jag gillar att göra listor.
   Ett annat är att då vi är flera som sammanställer olika listor är det kul att jämföra samt att man får lite fina filmtips av bara farten.
   Man kan också få sig en uppfattning om mitt tycke och smak och inse om jag har en smak som överensstämmer med en själv – eller inte.
   Slutligen så hoppas jag att en och annan läsare får ett tips eller två på filmer som inte är pinfärska. Även äldre filmer kan vara bra.
   The Incredibles är inte med av den enkla anledningen att den inte hörde till detta års bästa filmer enligt mig. Jag vet att många gillar filmen men för mig är den bara ok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s