Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021 USA)

”You can tell me on the flight”. Denna till synes oskyldiga replik sänkte MCU:s senaste film rejält. Där och då insåg jag att jag skulle få dras med huvudpersonens asjobbiga sidekick resten av filmen. Akwafina heter människan ifråga och har på något vis lyckats dupera filmbolagen att hon är skådis. Hon kan bäst beskrivas som den kvinnliga motsvarigheten till Chris Rock och har begåvats med en irriterande röst samt ett samt har ett minspel som lockar till våld.

Filmen blir inte heller bättre av att man av outgrundlig anledning valt en skådis i huvudrollen som är ungefär lika karismatisk som Tomas Östros. När filmens sista trekvart utvecklas till en fantasyfest som skulle kunna platsa i valfri Harry Potter film är det bara att inse att Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings hör till en av de sämsta MCU filmerna.

Det finns dock några försonade drag. Filmen är snygg och jag gillade fighterna. Övriga skådisar funkar helt ok där både Michelle Yeoh och Tony Chiu-Wai Leung levererar även den för mig okända skådisen Meng’er Zhang i rollen som Shang Chis syster sköter sig och är en avsevärt mer intressant rollfigur än dramats huvudperson. Positivt är även att man reder upp röran med The Mandarin från den hiskliga Iron man 3 samt att man gör kopplingar bakåt ända till första MCU filmen. Simpelt kanske men det gör att Marvel Universumet växer en smula.

Jag inte är speciellt förtjust i alternativa verkligheter, dimension och tidsresor när det rör superhjältar. Personligen föredrar jag lite mer ”down to earth” berättelser om man nu kan tala om detta när det handlar om superhjältar vilket gör att Phase 4 känns ganska så ointressant för mig. Redan nästa rulle The Eternals har man grävt djup i serietidningstunnan men man kan alltid hoppas på ett mirakel. MCU har överraskat mig positivt tidigare och jag hoppas de kommer göra det igen. Starten och fortsättningen av Phase 4 bådar tyvärr inte gott men ingen blir gladare än jag om jag har fel.

Regi: Destin Daniel Cretton

Betyg: 3/10

7 tankar på “Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021 USA)

 1. Ouch. Väldigt trist upplevelse och jag kan förstå alla invändningar. Personligen hade jag en jättekul kväll på bion och det dra ju upp filmupplevelsen. Förstår vad du menar med Akwafina, men jag gillar henne. Galen stil. Huvudpersonen var mer stoisk än extrovert, men David Chen borde gillat honom i alla fall. Håller helt med om att han överglänstes av sin syster. Fantasyinslagen älskade jag… The autumn of Fantasy!

  Phase 4 har inletts lite trevande, men jag hoppas också att det kommer knytas ihop på ett övertygande sätt… Phase 1 startade också lite spretigt…

  • Hade Akwafina inte varit med i filmen hade den nog hoppat upp ett hack eller tom två. Smaken är som den är – delad. Jag hade nog kanske väntat mig en lite mer down to earth story. Var länge sedan jag läste något av Shang chi så man kan ha ändrat på serien rejält sedan dess.
   Vad det gäller Phase 4 har jag två tankar om vad som kan vara (om de nu bestämmer sig för detta) det övergripande hotet. En möjlig väg ges i Loki en annan i denna film.

 2. Skummar bara betyget i nuläget, hoppas på att kunna hugga denna på hemmaplan. Tycks inte vara någon dum idé att justera förväntningarna en smula 🙂

 3. Skulle just skriva att du tydligen ser den här med ett helt annat perspektiv än vad Henke gjorde, men det flaggar han ju själv för. Du råkar bekräfta mina fördomar. Kanske just därför borde jag ge den en Henke-chans för att ge mig själv en chans att inte bekräfta mig själv…

  Men vad betyder ”you cant tell me on the flight”? Menar han ”you are a cant, convey mine in the fly”? Men vad betyder det, då?

  • Trots att jag läser och skriver om mina inlägg flera ggr innan publicering slinker det alltid med ett och annat stavfel och en hel del meningsbyggnadsfel. Har rättat till det ska var can istället för cant. Rättat och fixat.
   Ge filmen en chans om du är sugen smaken är olika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s