American hustle (2013 USA)

american-hustle-posterGänget bakom Silver lining playbook har kokat ihop den filmen. Man använder sig än en gång av Bradley Cooper & Jennifer Lawrence samt en hel del andra skådisar som inte är fy skam b.la Christian Bale, Amy Adams och Jeremy Renner Filmen är som alla andra filmer som görs nu för tiden löst baserad på verkliga händelser. Irving Rosenfeld (Bale) och Sydney Prosser (Adams) är ett par lurendrejare som som råkar i händerna på på den obalanserade FBI-agenten Richie DiMaso ( Cooper ). Istället för att sätta paret i finkan gör DiMaso en deal med de två. För att slippa fängelse ska de hjälpa FBI att locka andra skumma personer att begå brott så att byrån kan arrestera dessa. När man ser ut att kunna snärja en borgmästare ( Renner ) tappar DiMaso helt konceptet och allt växer till en härva som involverar maffian, otrohet och falska oljeshejker från Brooklyn.

Stundtals påminner American hustle lite om bröderna Coens mycket roliga film Burn after reading men där den förra var en ren komedi är detta en film som har svårt för att bestämma sig för vad den ska vara. Ibland är det ren komedi för i nästa stund slå över till drama. Det är inget fel på skådespelarnas rollprestationer men filmens karaktärer och dess handling går inte ihop. Filmen kryssar mellan ren komedi och drama. När American hustle är komedi är skådisarna mycket roliga men så fort filmen av och till slår över till att bli ett drama känns de malplacerade. Resultatet blir ganska ansträngande att titta på i längden då skådisarna och filmens handling ofta inte är samspelta.

Att American hustle är nominerad för en Oscar känns lite märkligt men å andra sidan om du vill ha kritikernas kärlek bör du ha med minst en av tre ingredienser i en film: 70-talet, ”skön” musik från 60 – 70 talet och filmen får gärna handla om film. American hustle är förlagd på 70-talet och det är nog svaret på frågan om dess nominering samt att ensemblen är stark för så värst bra var den inte. Se hellre om Burn after reading. Betyget blir högt då filmen har en hel del roliga scener samt för de duktiga skådisarna.

Fiffi och Movies noir har även de sett filmen.

Regi: David O. Russell

Betyg: 5/10

Annons

13 tankar på “American hustle (2013 USA)

  1. Tack för länken! Ja, vi är flera som inte ser storheten i denna. Såg fram emot att se den, men tyckte inte den var mer än ok. Tyckte Jennifer Lawrence funkade bättre i en dramatisk roll än en komisk sådan. Det är då hon inte funkar i mitt tycke…

      • JL var klart bäst i Winter’s Bone. Det är sådana roller hon borde ägna sig åt. Hon var bra i Silver Linings Playbook, men inte klockren. Nu i denna film störde jag mig lite på henne, tyvärr. Känns som hon fått lite attityd och får material som inte riktigt passar henne. Men det är nog bara jag som tycker det, haha.

  2. Se om Burn After Reading? Varför i hela friden då? Den gillade jag inte. Kan vara Coens sämsta. Nej, jag ser …Hustle på måndag istället. 😉

  3. Det är många olika tankar och åsikter om den här filmen märker jag 🙂 Jag tyckte dock den var väldigt svår att betygsätta!

  4. Väldigt intressant att läsa andras reaktioner på den här filmen! Men den av de som är nominerad till bästa film som var mest överraskande – det kan jag hålla med om 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s